ČO JE HISTAMÍN, AKO SA TVORÍ A METABOLIZUJE, A AKO OVPLYVŇUJE TRÁVIACI TRAKT
Histamín je látka, ktorú si naše telo prirodzene vytvára a používa ju na rôzne účely. Vzniká z aminokyseliny nazývanej L-histidín pomocou špeciálneho enzýmu. Táto látka sa ukladá v bunkách imunitného systému, ktoré pomáhajú pri alergických reakciách, a tiež v niektorých bunkách žalúdka, nervoch a lymfatických uzlinách. Keď telo usúdi, že potrebuje, aby sa histamín zapojil do akcie, uvoľní sa z týchto buniek.
Histamín môžu tvoriť aj krvné doštičky, špeciálne imunitné bunky a baktérie v črevách. Tieto baktérie hrajú dôležitú úlohu v jeho produkcii a v celkovom fungovaní nášho organizmu.
Týmto spôsobom histamín pomáha nášmu telu reagovať na rôzne situácie, ako sú zranenia, alergie alebo podpora trávenia.[1]
Histamín naše telo spracováva pomocou dvoch enzýmov – DAO (diaminooxidáza) a HNMT (histamín-N-metyltransferáza). Najmä DAO hrá kľúčovú úlohu v tom, ako sa histamín vstrebáva do krvi. Tento enzým sa najviac tvorí v črevách, placente a obličkách.[2]
Účinky histamínu v tele závisia od toho, na aké receptory sa naviaže, a kde tieto receptory sú:
- H1 receptory: spôsobujú rozšírenie ciev, zúženie dýchacích ciest a svrbenie.
- H2 receptory: ovplyvňujú tvorbu žalúdočnej kyseliny.
- H3 receptory: regulujú spánok a bdenie.
- H4 receptory: pomáhajú riadiť imunitný systém.
V tráviacom systéme má histamín tri hlavné úlohy:
- Pomáha riadiť pohyby čriev.
- Podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny.
- Ovláda rovnováhu iónov v bunkách hrubého čreva.[3]
ČO JE TO HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA?
Histamínová intolerancia (vedecky enterálna histaminóza, precitlivenosť na potravinový histamín) je porucha prvý krát popísaná na začiatku 21. storočia spojená s narušením schopnosti organizmu absorbovať prijatý histamín. Nejde o ochorenie ako také, ale o typ nealergickej potravinovej precitlivenosti, ktorá sa vyvíja dôsledkom nepomeru medzi prichádzajúcim a metabolizovaným histamínom, čo vedie k jeho akumulácii v plazme a vzniku neimunologických reakcií.[4]
KTORÉ PRODUKTY OBSAHUJÚ NAJVIAC HISTAMÍNU?
Histamín, ktorý prijímame so stravou, sa nachádza v mnohých potravinách v rôznych koncentráciách v závislosti od ich zrelosti, trvanlivosti a spôsobu spracovania. Najvyššiu koncentráciu majú fermentované potraviny, v ktorých histamín vzniká bakteriálnou fermentáciou. Medzi takéto výrobky patria sušené alebo konzervované ryby, klobásy a šunky, všetky druhy syrov, fermentované sójové výrobky, výrobky s obsahom octu, alkohol (hlavne červené víno, pivo, šampanské, whisky a koňak); Koncentrácia histamínu je vyššia aj v niektorej zelenine – baklažáne, špenáte, paradajkách a avokáde (pozri obrázok 1).[5]
AKÉ POTRAVINY ZVYČAJNE NESPÔSOBUJÚ HISTAMÍNOVÚ INTOLERANCIU, PRI KONZUMÁCII V BEŽNÝCH MNOŽSTVÁCH?
Medzi takéto produkty a nápoje patrí voda, káva, čaj, domáce šťavy z „povoleného“ ovocia a zeleniny; chlieb, pečivo, zemiaky, ryža, cestoviny, proso, pohánka, kukurica; jogurt, čerstvý mäkký syr; hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, mrkva, cesnak, cibuľa, uhorky, tekvica, cuketa, paprika, reďkovky, artičoky, rebarbora, špargľa; jablko, hruška, čerešňa Amorel, broskyňa, marhuľa, melón, čučoriedka; korenie, bylinky; rastlinný olej, ocot; čerstvé/mrazené mäso (hydina, teľacie, hovädzie, jahňacie, bravčové); čerstvé/čerstvé mrazené ryby (treska, treska, pstruh, zubáč, halibut); šunka (čerstvá, varená a vysoko kvalitná), vajcia (varené); džem z “povoleného” ovocia (prevažne necitrusové plody); med, maslo, margarín.[6]
Odborníci však upozorňujú, že hodnotiť vhodnosť produktov len na základe ich hladiny histamínu nie je úplne správne, keďže hladiny histamínu sa značne líšia a existujú pochybnosti, že histamín je jediným faktorom, ktorý vyvoláva vznik intolerancie.[7]
PREČO VZNIKÁ HISTAMÍNOVÁ INTOLERANCIA?
Histamínová intolerancia vzniká najčastejšie kvôli nedostatku enzýmu DAO, ktorý spracováva histamín v tele a bráni jeho nadmernému vstrebávaniu do krvi. Tento problém môže byť vrodený (spôsobený genetickými zmenami) alebo získaný počas života.
Vrodený nedostatok DAO súvisí s chybami v génoch, ktoré riadia jeho tvorbu.
Získaný nedostatok môže byť dôsledkom poškodenia črevnej steny, napríklad pri celiakii alebo zápalových ochoreniach čriev.
Produkcia DAO môže byť znížená aj vplyvom alkoholu alebo niektorých liekov, ako sú napríklad:
- lieky proti bolesti (napr. ibuprofén),
- antibiotiká (napr. cefuroxím),
- lieky na srdce (napr. verapamil),
- vitamín C vo vysokých dávkach a ďalšie.
Tieto látky môžu spomaliť enzymatickú činnosť DAO, pretože sa, podobne ako histamín, viažu na jeho aktívne miesta.
Štúdie ukázali, že ľudia s histamínovou intoleranciou majú často zníženú aktivitu DAO. Naopak, pri nízkohistamínovej diéte sa aktivita DAO môže výrazne zvýšiť, čo pomáha zmierniť príznaky.[8]
AKÚ JE ÚLOHU ZOHRÁVA PRI VÝVOJI HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCIE MIKROBIOTA TRÁVIACEHO TRAKTU?
Štúdie ukázali, že v črevách zdravých ľudí sa nachádza viac bifidobaktérií, zatiaľ čo u ľudí s so zníženou aktivitou DAO prevažujú proteobaktérie. Niektoré baktérie, vrátane probiotík, môžu vytvárať histamín a podobné látky pomocou špeciálneho enzýmu.
Na druhej strane, niektoré baktérie dokážu histamín a podobné látky rozkladať, čo môže pomôcť zmierniť problémy spôsobené histamínom v potravinách, napríklad v syroch, víne alebo miso paste. Táto schopnosť závisí od konkrétneho druhu baktérie. V budúcnosti by sa takéto užitočné baktérie mohli používať na korigovanie množstva histamínu v potravinách alebo na jeho odbúravanie v tele.
Štúdie črevnej mikrobioty zdravých jedincov a pacientov s histamínovou intoleranciou preukázali prevahu bifidobaktérií u zdravých jedincov a proteobaktérií u jedincov so zníženou aktivitou DAO. Niektoré kmene baktérií, vrátane tých probiotíckých, obsahujú enzým L-histidín dekarboxyláza, ktorý zabezpečuje syntézu endogénneho histamínu a iných biogénnych amínov v ľudskom tele. Nezávislé hodnotenie množstva histamínu produkovaného jednotlivými bakteriálnymi kmeňmi je dôležitým krokom v ich mikrobiologickej štúdii, pretože prítomnosť takýchto kmeňov v gastrointestinálnom trakte môže u niektorých jedincov zvýšiť citlivosť na histamín z potravy.
Jednotlivé mikroorganizmy však majú schopnosť rozkladať biogénne amíny obsiahnuté v potravinách, najmä histamín a tyramín. S najväčšou pravdepodobnosťou sa na tomto procese podieľajú mikrobiálne aminoxidázy obsahujúce meď, ako je napríklad histamínoxidáza. Nie všetky baktérie dokážu rozkladať látky, ako je histamín – závisí to od konkrétneho druhu. V budúcnosti by sa mohli využiť užitočné druhy baktérií na zníženie množstva histamínu v potravinách, ako sú syry, víno alebo miso, a tiež na odbúravanie histamínu, ktorý sa dostane do tela z jedla alebo si ho telo vytvorí samo.[9]
AKÉ SÚ KLINICKÉ PREJAVY HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCIE
Histamínová intolerancia sa prejavuje širokým spektrom nešpecifických symptómov, čo je spôsobené lokalizáciou štyroch typov histamínových receptorov v rôznych orgánoch a tkanivách tela. Najčastejšie prejavy sú v tráviacom trakte, koži, dýchacom, nervovom a srdcovo-cievnom systéme (pozri obrázok 2).
AKO HISTAMÍNOVÚ INTOLERANCIU ODHALIŤ?
Pri podozrení na histamínovú intoleranciu musí lekár vylúčť iné druhy potravinovej intolerancie, ochorenia tráviaceho traktu, potravinové alergie a množstvo ďalších stavov. Skúmajú sa aj lieky, ktoré pacient užíva, aby sa identifikovali tie, ktoré prispievajú k zníženiu aktivity DAO. Ak lekár dokáže vylúčiť všetky tieto možné dôvody, pacientovi sa odporúči viesť si potravinový denník s podrobným popisom príznakov, ktoré sa vyskytujú v reakcii na konzumáciu konkrétneho jedla.
V roku 2021 vydala Spoločnosť alergológov a imunológov Nemecka, Rakúska a Švajčiarska usmernenia pre manažment pacientov s histamínovou intoleranciou. Na zmiernenie príznakov histamínovej intolerancie sa odporúča personalizovaná eliminačná diéta zameraná na symptómy pozostávajúca z troch fáz. Podstatou tohto prístupu je dôsledné a postupné zavádzanie možných provokujúcich produktov do stravy pacienta po ich predbežnom vylúčení. To pomáha predchádzať rozvoju nedostatkov živín, ktoré sa môžu vyskytnúť pri prísnom vylúčení všetkých potravín obsahujúcich histamín. Klinické zlepšenie pri tejto diéte počas 6 týždňov sa považuje za potvrdenie histamínovej intolerancie.[11]
AKÉ SÚ TERAPEUTICKÉ POSTUPY PRI HISTAMÍNOVEJ INTOLERANCII?
Odporúča sa diagnostické vyšetrenie v kombinácii s personalizovanou úpravou jedálnička zameranou predovšetkým na optimalizáciu príjmu živín, ktorá umožní spoľahlivo odsledovať príznaky.
Tento prístup je vhodnejší, ako nastolenie všeobecnej nepersonalizovanej diéty. Kvalifikované výživové poradenstvo zamedzí tomu, aby pacientom dodržiavali diéty, ktoré vedú k zbytočným obmedzeniam a zníženiu kvality života.
Používa sa empirická (skúšobná) liečba antihistaminikami. Špecifický liek a jeho dávkovací režim vyberie ošetrujúci lekár po zohľadnení symptómov pacienta. Liečba antihistaminikami je časovo obmedzená a slúži aj ako terapeutický a diagnostický test.
Výživové doplnky s obsahom enzýmu DAO živočíšneho alebo rastlinného pôvodu boli skúmané ako možná terapeutická intervencia pri histamínovej intolerancii, no ich účinnosť zatiaľ nebola dostatočne preukázaná a odborníci ich neodporúčajú na bežné klinické použitie.
Vedci skúmajú, ako by probiotické baktérie mohli pomôcť pri problémoch s histamínom. Niektoré by mohli znížiť množstvo histamínu, alebo ho dokonca odbúravať. Je však dôležité vybrať správne druhy probiotických baktérií, ktoré sami netvoria histamín. Výsledky zatiaľ nemáme, no na základe experimentálnych údajov môžeme za významných kandidátov na budúce klinické skúmanie považovať jednotlivých zástupcov rodu Bifidobacterium.[12]