🚛 Doprava zdarma 🚛

Rôzne formy probiotík, ako si vybrať?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri podávaní v primeranom množstve priaznivo pôsobia na zdravie hostiteľa. [1]. Probiotiká môžu byť do tela dodané v rôznych formách, pričom každá z nich sa líši spôsobom výroby, skladovania, prepravy a užívania. Pozrime sa na najbežnejšie perorálne formy probiotík, ich výhody a nevýhody, a poradíme, ako si vybrať tú najvhodnejšiu pre vás. [2].

TEKUTÉ FORMY PROBIOTÍK

Prvé probiotické produkty boli prevažne tekuté [3]. Čerstvé mliečne produkty, jogurty, obilninové nápoje ako napríklad zo sóje, či ryže, to všetko sú prostriedky, ktorými môžeme do tela dopraviť probiotiká. O prežívaní probiotík v nefermentovaných potravinách sa vie len málo a probiotické baktérie v jogurtoch vo všeobecnosti vykazujú nízku životaschopnosť po skladovaní a požití. [2, 4].

Probiotiká sú obsiahnuté aj vo výživových doplnkoch, či liekoch vyrábaných v tekutých formách vo fľaštičkách, či ampulách vo forme roztoku, suspenzie, kvapiek na olejovej báze a tie majú tiež svoje výhody, ako aj nevýhody.

Medzi výhody tekutých foriem môžeme zaradiť:

  • jednoduché dávkovanie
  • ľahké prehĺtanie, najmä pre deti, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet
  • obsahuje živé prospešné baktérie, ktoré sú okamžite pripravené konať
  • rýchlejší nástup účinku než pri tuhých formách

Nevýhody tekutých foriem probiotík sú:

  • ťažkosti s maskovaním nepríjemných chutí alebo pachov
  • potreba používať konzervačné látky na zabránenie rastu škodlivých mikroorganizmov a zlepšenie stability produktu
  • objemnosť a nepohodlie pri preprave veľkých fliaš
  • citlivosť na vzduch a svetlo
  • treba skladovať v chladničke (okrem olejových kvapiek) [5].

PRÁŠKOVÉ PROBIOTIKÁ

Probiotiká sú citlivé na určité faktory prostredia (teplota, kyslosť, aktivita vody, obsah kyslíka atď.), ktoré môžu ovplyvniť ich životaschopnosť (pozri obrázok 1). Výroba probiotík v pevných formách nám umožňuje minimalizovať negatívne vplyvy životného prostredia. Prášky na perorálne užitie sú v pevnej forme vyrobenej z homogénnej zmesi probiotík, lyofilizovaných alebo sušených rozprašovaním, a pomocných látok. Výroba probiotických práškov vyžaduje udržiavanie veľkej populácie mikroorganizmov a ich vysokej životaschopnosti po dehydratácii, aby sa predĺžila trvanlivosť [6].

formy probiotík
Obrázok 1. Faktory ovplyvňujúce trvanlivosť a životaschopnosť probiotík. (Upravené z: 2. Wang, G., et al. 2022. Characteristics of Probiotic Preparations and Their Applications. Foods 11, 2472)

Výhody práškových probiotík:

  • jednoduchosť manipulácie, skladovania a prepravy
  • možno pred konzumáciou zmiešať s jedlom alebo nápojom, vrátane dojčenskej výživy
  • ľahké prehĺtanie, najmä pre deti, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet
  • rýchlejší nástup účinku ako pri kapsulách a tabletách

Nevýhody práškových probiotík:

  • pred užitím je potrebné ich zmiešať s jedlom alebo nápojom
  • ťažkosti s maskovaním nepríjemných chutí alebo pachov
  • nekompatibilita s hygroskopickými, oxidačnými a rozpustnými látkami [5].

Zachovať biologickú aktivitu mikroorganizmov, ako aj zabezpečiť riadené uvoľňovanie a optimalizované dodávanie probiotík na miesto účinku pomáha enkapsulácia (uzatvorenie probiotík do kapsuly) [2, 7].

PROBIOTIKÁ V KAPSULÁCH

Udržanie životaschopnosti probiotík v gastrointestinálnom trakte (GI) je náročné z dôvodu agresívneho prostredia žalúdka (kyselina chlorovodíková) a tenkého čreva (tráviace enzýmy, žlčové soli), najmä ak je probiotický produkt v tekutej alebo práškovej forme. Jedným zo spôsobov riešenia tohto problému je enkapsulácia, teda uzatvorenie probiotických baktérií do kapsule Kapsula je tuhá dávková forma produktu v dvojdielnom obale vyrobenom zo želatíny alebo zložiek na rastlinnej báze (napr. hydroxypropylmetylcelulóza, HPMC). Kapsuly sa bežne používajú na zapuzdrenie suchých alebo práškových aktívnych zložiek. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach a variantoch, môžu obsahovať pomocné látky (nosiče, plnivá, kypridlá), môžu byť potiahnuté filmom alebo môžu obsahovať látky, ktoré sa rozpúšťajú v črevách. Väčšina doplnkov stravy sa vyrába vo forme kapsúl. V prípade probiotík je vhodnejšie použiť tvrdé kapsuly. Obal kapsuly chráni probiotiká pred kyslým prostredím žalúdka a zabraňuje škodlivým účinkom žlčových solí a tráviacich enzýmov v tenkom čreve. Kapsuly môžu zabezpečiť dodávanie a uvoľňovanie probiotík do požadovanej oblasti tráviaceho traktu. [2, 8].

V posledných rokoch sa vyvinulo množstvo patentovaných technológií výroby kapsúl, ako napr. DRcapsTM, Vcaps®, Vcaps® plus, ktoré optimalizujú dodávanie obsahu kapsúl skrátením alebo predĺžením času uvoľňovania, čo umožňuje, aby probiotiká zostali životaschopné a dostali sa do konkrétnych oblastí tráviaceho traktu. Napríklad kapsuly DRcapsTM preukazujú odolnosť voči kyslým podmienkam a schopnosť chrániť probiotické mikroorganizmy, ako aj 100% zvyškovú životaschopnosť probiotík počas 24-mesačnej trvanlivosti. [9]. Príkladom produktu, ktorý využíva technológiu DRcapsTM je výživový doplnok Biomie Daily Premium.

Výhody probiotík v kapsulách:

  • presné dávkovanie
  • pohodlné užitie a ľahké skladovanie
  • zvyčajne bez chuti a zápachu

Nevýhody probiotík v kapsulách:

  • veľkosť kapsuly obmedzuje objem jej obsahu
  • nie je vhodný pre aktívne zložky vo forme vodných roztokov
  • potrebné mať pri sebe tekutinu na zapitie kapsuly
  • môžu sa vyskytnúť problémy s prehĺtaním, najmä u detí, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet [5].

PROBIOTIKÁ V TABLETÁCH

Tableta je lisovaná tuhá forma obsahujúca aktívne zložky s pomocnými látkami alebo bez nich. Tablety sa dodávajú v rôznych tvaroch, veľkostiach a hmotnostiach (napr. okrúhle, oválne, podlhovasté, štvorcové). Existujú také typy tabliet, ako sú žuvacie tablety, šumivé tablety, pastilky, tablety s riadeným (pomalým) uvoľňovaním; orodispergovateľné tablety. Tablety môžu byť nepotiahnuté alebo potiahnuté.

Výhody tabliet sú ich fyzikálno-chemická stabilita, relatívne jednoduchý výrobný proces a nízke výrobné náklady a pohodlie pre spotrebiteľov. Avšak tablety, najmä na perorálne podávanie, nie sú preferovanou formou na výrobu probiotických produktov. Lisovanie a mokrá granulácia majú nepriaznivý vplyv na biologickú aktivitu probiotík, preto sa probiotické tablety zvyčajne vyrábajú zmiešaním sušeného prášku s plnivom a následným tvarovaním tabliet do požadovaného tvaru [10]. Procesy ako sušenie, miešanie a lisovanie však nevyhnutne ničia bunkové a bioaktívne zložky probiotík, čo je problém, ktorý je potrebné riešiť pri vývoji a výrobe probiotických tabliet. [2].

Výhody probiotík v tabletách:

  • presnosť dávkovania
  • pohodlie pre spotrebiteľa
  • vysoká fyzikálna a chemická stabilita
  • zvyčajne bez chuti a zápachu
  • možnosť použitia žuvacích tabliet a pastiliek na udržanie ústnej mikroflóry

Nevýhody probiotík v tabletách:

  • môžu sa vyskytnúť problémy s prehĺtaním, najmä u detí, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním tabliet a kapsúl
  • potrebné mať pri sebe tekutinu na zapitie tablety
  • v závislosti od receptúry môže byť potrebných viac pomocných látok v porovnaní s inými formami
  • nežiaduce účinky niektorých procesov výroby tabliet na biologickú aktivitu probiotík [5].

Dôležitú úlohu pri zaistení bezpečnosti probiotík zohráva ich primárne balenie – to, v čom sú prášky, tablety, kapsuly umiestnené, a to: blistre, plastové alebo sklenené tégliky, vrecúška. Niektoré probiotiká, ako napríklad kvasinky Saccharomyces boulardii, sú veľmi citlivé na vlhkosť. Príkladom produktu v blistrovom balení, kde sú takéto vlastnosti Saccharomyces boulardii zohľadnené, je výživový doplnok Biomie SOS, ktorého každá kapsula je umiestnená v samostatnej blistrovej bunke, čím je zabezpečená vysoká odolnosť voči vlhkosti a dlhodobé zachovanie aktivity produktu.

Zhrnutie:

  • Pevné formy spravidla poskytujú lepšiu stabilitu probiotík, chránia ich pred potenciálne škodlivými faktormi prostredia, akými sú vlhkosť, kyslík a svetlo, ako aj pred agresívnymi faktormi tráviaceho traktu.
  • Tekuté formy sú menej stabilné ako pevné formy, pretože môžu byť náchylné na rast škodlivých mikroorganizmov, chemickú degradáciu a rýchlejšiu stratu účinnosti v priebehu času.
  • Pevné formy majú vo všeobecnosti dlhšiu trvanlivosť ako tekuté formy. Suchosť a ochranné balenie pevných foriem umožňuje, aby probiotiká zostali životaschopné a funkčné po dlhšiu dobu.
  • Tekuté formy zvyčajne si vyžadujú konzervačné látky a vhodné podmienky skladovania (ako je chladenie) na udržanie stability, čo je nie vždy vhodné pre produkty obsahujúce probiotiká a nie je to vždy vhodné pre spotrebiteľa.
  • Pevné formy poskytujú presnejšie dávkovanie, ale na druhej strane pri tekutých formách je ľahšie dávku prispôsobiť podľa individuálnej potreby.
  • Kvapalné formy majú tiež tendenciu začať pôsobiť rýchlejšie, pretože biologicky aktívne zložky sú dostupné už pri perorálnom podaní.
  • Okrem toho sú tekuté formy vhodnejšie pre jednotlivcov, ktorí majú problémy s prehĺtaním a radšej nepijú ďalšiu vodu alebo iné tekutiny, aby zmyli produkty, ktoré užívajú perorálne. [11].

Pri výbere formy probiotík, ktorá je pre vás najvhodnejšia, zvážte všetky tieto faktory a v prípade potreby sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Pred užitím akýchkoľvek výživových doplnkov si pozorne prečítajte návod na použitie a dodržujte odporúčaný režim.

  1. Hill, C., et al. The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensus statement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 11, 506–514 (2014)

  2. Wang, G., et al. 2022. Characteristics of Probiotic Preparations and Their Applications. Foods 11, 2472

  3. Aryana, K.J., et al. A 100-Year Review: Yogurt and Other Cultured Dairy Products. J. Dairy Sci. 2017, 100, 9987–10013

  4. Caillard, et al. In Vitro Gastric Survival of Commercially Available Probiotic Strains and Oral Dosage Forms. Int. J. Pharm. 2017, 519, 125–127

  5. https://www.supplysidesj.com/manufacturing/a-breakdown-of-dosage-forms

  6. Meng, X.C., et al. Anhydrobiotics: The Challenges of Drying Probiotic Cultures. Food Chem. 2008, 106, 1406–1416

  7. Yoha, K.S., et al. Effect of Encapsulation Methods on the Physicochemical Properties and the Stability of Lactobacillus Plantarum (NCIM 2083) in Synbiotic Powders and in-Vitro Digestion Conditions. J. Food Eng. 2020, 283, 110033

  8. Dodoo, C.C., et al. Targeted Delivery of Probiotics to Enhance Gastrointestinal Stability and Intestinal Colonisation. Int. J. Pharm. 2017, 530, 224–229

  9. Marzorati, M., et al. A Novel Hypromellose Capsule, with Acid Resistance Properties, Permits the Targeted Delivery of Acid-Sensitive Products to the Intestine. LWT – Food Sci. Technol. 2015, 60, 544–551

  10. Vorländer, K., et al. Along the Process Chain to Probiotic Tablets: Evaluation of Mechanical Impacts on Microbial Viability. Pharmaceutics 2020, 12, 66

  11. Bogdanović, M., et al. (2024) Intraoral administration of probiotics and postbiotics: An overview of microorganisms and formulation strategies. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, 60, e23272

Gratulujeme, patríte medzi 3% ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravie svojej mikrobioty. 
*výsledky interných analýz medify.sk

Získavate od nás zľavu 7% na ďalší nákup.

Zobraziť kupón

ZDRAVECREVA24 (využiteľný raz)

Biomie® SOS

5.0
powered by Google
js_loader

Cestovanie, Pri užívaní antibiotík

od

6,4€

s DPH

Vybrať variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Biomie® Kids

5.0
powered by Google
js_loader

Cestovanie, Deti

od

8,70€

s DPH

Vybrať variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page
Biomie Daily Premium 60

Biomie® Daily Premium – 60

5.0
powered by Google
js_loader

Pri užívaní antibiotík, Zdravý životný štýl

od

19,60€

s DPH

Vybrať variant This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page

Získajte 5€ zľavu na Váš ďalší nákup.

Zadajte Váš email a získate zľavový kód

Odoslaním e-mailu súhlasíte so spracovaním osobných údajov.